Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület
Együtt könnyebb!

Felvidéki zarándokút

Editor: admin

Published: 7 évvel ezelőtt

Felvidéki testvérszervezetünk, a MÁNCSE meghívására szűkebb családunkkal a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületet képviselve maradandó élményeket adó zarándokúton vehettünk részt. Az út során a felvidéki magyarok rendíthetetlen, tragikus sorsú képviselőjére gróf Eszterházy Jánosra emlékeztünk.

  A zarándokút ötletadója, főszervezője Pásztor Csaba barátunk ismét példát mutatott arra, hogy az országhatárokkal szétszabdalt magyar nemzet meg tudja élni az összetartozást.

Az autóbusz a felvidéki Peredről kezdte az 1200 km-es útját. Főbb állomások voltak a csehországi Mirov, ahol Eszterházy grófot a börtönben érte a halál, a lengyelországi Czestochowa, ahol a Fekete Madonna kegykép előtt a hömpölygő zarándoktömeggel keresztény hitünkben erősödhettünk, csoportunkkal magyar nyelvű misén vehettünk részt. Megtekinthettük Krakkó csodálatos műemlékekben gazdag városát, felelevenedett bennünk a közös lengyel-magyar történelem. Az utolsó szálláshelyünkön gyönyörködhettünk a Magas Tátrában, Szlovákia gorallok lakta településén, az ő ünnepi miséjükön vehettünk részt. Hazafelé a Felvidék déli részén, Nyitraújlakon megtekinthettük az Eszterházy kastélyt, ahol már sajnos a magyar szót teljesen kiszorította a szlovák. Utunk a zarándoklat és a kirándulás jól eltalált, élvezetes, pergő ritmusú ötvözete volt, melyet köszönünk a jól felkészült idegenvezető tanárnak, Priskin Zoltánnak. Köszönet még Csaba segítőtársának, Hideghéthy Andreának. A mellékelt képek : Peredről induló csoport, Eszterházy János emlékműve a mirovi börtön közelében, Fekete Madonna, Krakkó,gorallok lakta falu, Magas Tátra, Nyitraújlak

 

Szente József

A mellékelt képek sorrendben: Peredről induló csoport, Fekete Madonna, Krakkó, Magas Tátra, gorallok lakta falu, Nyitraújlak, Eszterházy János emlékműve a mirovi börtön közelében.

Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület

7623 Pécs, Szabó József u. 4.  Telefon:72/520-568, 20/2890040

E-mail: pszne1987@gmail.com

Minden jog fenntartva! 2014  Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesület  |  Powered by GridGuyz | Készítette: megaweb